Poupě je na světě, na slavnostech narazili první bečku

autor: | 10. 9. 2022 | Články, Exkluzivně

Foto: Aleš Pelikán

 Po dlouhé přípravě spustil 23. června provoz pivovar Poupě v Dominikánské ulici. Doplnil tak již dříve otevřenou restauraci s názvem Pivovarský dům Poupě. Poprvé mohli labužníci ochutnat Poupě z nového pivovaru 9. září v rámci Pivních slavností Františka Ondřeje Poupěte. Pivo nesoucí jeho jméno představil sládek Ladislav Němeček. Vedle něho se na pódium postavil Petr Hauskrecht, který vaří pivo v bývalých jatkách a který se stal kmotrem křtu a primátorka Markéta Vaňková (ODS), která první bečku narazila.

 

Podnik navazuje na tradici městského pivovaru, ve kterém na začátku 19. století  působil proslulý sládek František Ondřej Poupě. V roce 1798 vyhrál konkurz a právě zde prožil svá nejlepší léta. Díky němu se zvyšovala kvalita piva i příjmy pivovaru. V průběhu jeho působení vzrostl výstav z 16 tisíc na 28 tisíc hektolitrů. Založil zde také první pivovarskou školu na světě.

 

V 60. letech 19. století pivovar zanikl. Během 2. světové války byla budova částečně vybombardována a v 80. letech minulého století se z její části stal Dům stavbařů, který od začátku 90. let chátral. „Obnovení pivovaru je výjimečná příležitost, jak navázat na  práci Františka Ondřeje Poupěte. Je to do určité míry i závazek dát našemu pivu jeho jméno,“ řekl majitel pivovaru Marek Tichý, který před osmi lety Pivovarský dům Poupě se svými společníky koupil v dražbě.

 

V pivovaru nyní díky modernímu vybavení sládci mohou uvařit téměř jakékoliv pivo. „Máme v plánu vytvořit určitou základní nabídku několika piv a pak reagovat s novými druhy podle oblíbenosti, trendů nebo i sezóny. Zařízení na to máme,“ sdělil Ladislav Němeček, sládek pivovaru Poupě. Toho vychoval Dalešický pivovar, kde před 12 lety začal zlatavý mok vařit. Teoreticky podle něj v jednu chvíli může být v tancích až 14 druhů. Ročně pak v pivovaru plánují uvařit tisíc hektolitrů piva.

 

Brno má ve své historii i současnosti spoustu významných osobností Že zde působil nejslavnější sládek české historie František Ondřej Poupě, ví ale jen málokdo. Byl proslulý svým vědeckým přístupem k vaření piva, do jeho výroby zavedl například používání teploměru nebo pivní váhy, předchůdce alkoholmetru. O vaření piva také vydal několik spisů a v Brně měl i první pivovarskou školu na světě.

 

Slavností piva Františka Ondřeje Poupěte v historickém centru od Šilingráku až po Zelňák pokračovaly v sobotu za účastí 20 našich minipivovarů s nabídkou více než 30 druhů piv.

Zdroj: Aleš Pelikán, redaktor

Sledujte nás na Instagramu

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.